Eficiență, sustenabilitate și îmbunătățire continuă pentru ARCTIC

Daniela Grama

Responsabil energetic la Arctic

Platforma QLEAP, prin intermediul soluţiei ENEF, ne ajută să conturăm o procedură eficientă de identificare şi diminuare a tuturor consumurilor de utilităţi din companie. Pe lângă beneficiile economice, ENEF ne sprijină constant În dezvoltarea strategiei sustenabile pe care compania noastră o consolidează la nivel global.”

Clientul

Arctic SA este principalul producător de electrocasnice din România care susţine dezvoltarea durabilă prin intermediul digitalizării. Una din priorităţile companiei este reprezentată de atingerea obiectivelor care contribuie semnificativ la combaterea schimbărilor climatice.

Investiţiile în inovaţie au propulsat compania către recunoaştere la nivel internaţional ca urmare a desemnării, în 2021, a producţiei din Ulmi drept una dintre cele mai sustenabile unităţi de producţie lndustry 4.0, de către World Economic Forum. Pe lângă fabrica din Dâmboviţa, compania mai deţine o sucursală de producţie în Găeşti, unde produce peste 38 de milioane de aparate frigorifice pe an.

Arctic face parte din grupul Arc;:elik care deţine sucursale de producţie în Turcia, China, India, Thailanda, Bangladesh şi România. Grupul de firme din care face parte Arctic SA deţine 45.000 angajaţi la nivel global din care 5700 lucrează pentru cele 2 fabrici din România.

Recunoscută ca lider în topul brandurilor autohtone, Arctic SA îşi demonstrează performanţele prin capacitatea de a exporta 80% din producţia totală în peste 68 de ţări.

Provocările clientului

Compania Arctic SA este orientată către eficienţă, sustenabilitate şi perfecţionare continuă în procesele de producţie prin digitalizare şi inovaţie. Compania dezvoltă continuu parteneriate durabile cu organizaţii implicare în lupta împotriva crizei climatice.

Implicarea companiei Quartz Matrix în combatarea schimbărilor climatice prin intermediul digitalizării, a făcut ca Arctic SA să ne aleagă drept partener pentru rezolvarea unei provocări pe care o întâmpina organizaţia: reducerea costurilor cu energia şi utilităţile.

Soluția propusă

La finalul analizei derulate, specialiştii echipei Quartz Matrix au recomandat implementarea soluţiei QLEAP ENEF, de management al utilităţilor, ce permite identificarea pierderilor, monitorizarea şi alarmarea în timp real, cât şi vizualizarea pe centre de cost a tuturor consumurilor. În prezent, echipa Quartz Matrix a implementat 120 de puncte de culegere a datelor, prin intermediul cantorilor de apă, gaz şi electrici din fabrica din Găeşti.

Soluţia propusă de Quartz Matrix sprijină compania Arctic în identificarea pierderilor unor cantităţi importante de energie şi utilităţi. Prin setarea unor KPI specifici, în scopul reducerii intensităţii energetice, sunt transmise alerte şi notificări în timp real la depăşirea pragurilor stabilite. În urma analizelor şi a datelor recepţionate, clientul a reuşit să îşi consolideze o strategie eficientă de încadrare a consumurilor în bugetele stabilite. De asemenea, implementarea soluţiei propuse îi ajută să aibă o vedere clară asupra consumurilor atipice pentru fiecare echipament. Sistemul de monitorizare QLEAP ENEF a permis conducerii din Turcia să obţină informaţii specifice asupra performanţei echipamentelor din fabrica de la Găeşti. În acelaşi timp, echipa responsabilă de managementul utilităţilor a reuşit să acţioneze asupra variaţiilor de consum şi să îmbunătăţească semnificativ costurile finale cu energia şi utilităţile. În urma procesului, au implementat în platformă o raportare automatizată pentru identificare, calcul cantitate si cost cu energia risipită pe fiecare utilaj. Acest raport este folosit în realizarea unei strategii de conştientizare a importanţei eficienţei energetice în rândul operatorilor.

Conectează dispozitive, date& oameni

Accelerează saltul către transformarea digitală prin intermediul platformei QLEAP. Digitalizează organizația pentru a îmbunătăți eficiența proceselor și reduce costurile aferente acestora.

50+

Implementări cu succes

10.250

"Lucruri" care transmit date

3.65%

Economii medii anuale cu energia

10.83%

Economii medii anuale de costuri

751.608

Tone de emisii CO2 reduse

31

Milioane de copaci salvați

Crește noi oportunități și profitabilitatea afacerii în cel mai scurt timp

qleap-pgngg

Related projects