Articole

Mentenanța preventivă: 5 moduri prin care puteți economisi bani

mentenantapreventiva

Trecerea la mentenanța preventivă este o strategie care economisește timp și bani și ajută operațiunile să funcționeze mai bine. Pentru multe organizații, managementul mentenanței poate reprezenta aproape jumătate din bugetul operațional.

Conform ReliabilityWeb, echipamentele își pot crește fiabilitatea de la 35% la 50% după implementarea unui sistem eficient CMMS. În plus, îmbunătățirea managementului tichetelor/comenzilor de lucru poate crește economiile cu 5-15%, iar optimizarea stocurilor poate reduce costurile cu alte 20 de procente.

Downtime redus

Când vine vorba de producție, sintagma „timpul înseamnă bani” este adevărată. De fiecare dată când utilajele sunt oprite pentru mentenanță, pierdeți bani atât din salariile angajaților (din moment ce angajații trebuie să aștepte repararea echipamentului), cât și din produse (care nu pot fi realizate la oprirea echipamentului). Mentenanța preventivă reduce drastic timpul de oprire, deoarece întregul scop este prevenirea acestuia.

Eficiență operațională crescută

Când mentenanța preventivă este pusă în aplicare în mod corespunzător, echipamentele sunt mentenate printr-un proces de rutină, astfel încât să poată rula în condiții optime în orice moment. Când mașinile funcționează mai eficient, nu trebuie să utilizeze la fel de multă energie și resurse. Aceasta înseamnă economii de costuri, precum și îmbunătățirea amprentei de mediu.

Reducerea costurilor ridicate cu mentenanța corectivă​

Mentenanța corectivă este incredibil de costisitoare. Când ceva se întrerupe pe neașteptate, apar următoarele costuri:

  • costurile echipei dvs. de mentenanță (care pot include plata orelor suplimentare)
  • costul timpului suplimentar necesar pentru a diagnostica problema
  • costul pieselor (care poate include cheltuieli de transport rapid).

Mentenanța preventivă poate reduce dramatic riscul acestor costuri.

mentenanta preventiva

Crește durata de viață a echipamentelor

Pe lângă reducerea downtime-ului și a reparațiilor costisitoare, mentenanța preventivă va crește, de asemenea, durata de viață a echipamentului dvs. Când totul este actualizat și funcționează corect, veți maximiza durata de viață a utilajelor dvs., ajutându-vă să beneficiați la maxim de investiție.

Îmbunătățește serviciile către clienți

Clienții își pun încrederea în produsele sau serviciile pe care le oferiți. Se așteaptă ca acestea să fie livrate la timp și nimeni nu vrea să audă că produsele vor întârzia din cauza defecțiunilor echipamentelor. Când puteți oferi în mod constant servicii de calitate la timp pentru clienți, veți avea clienți mai fericiți, recenzii mai bune, mai multe recomandări și, în cele din urmă, mai multe vânzări.

Implementarea unui program de mentenanță preventivă

Dacă v-ați bazat pe mentenanța corectivă, dar doriți o soluție care vă va economisi bani, timp și stres, este timpul să treceți la mentenanța preventivă. Deși este necesară o investiție inițială, veți ajunge să economisiți mult pe termen lung.

De asemenea, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la tranziția completă de la mentenanța corectivă la mentenanța preventivă deoarece platformele software de mentenanță tratează ambele tipuri. După ce implementați software-ul de mentenanță preventivă, puteți lucra la configurarea echipamentelor unul câte unul pe un program de mentenanță preventivă. În acest fel, nu veți fi copleșiți și puteți lucra în ritmul dorit.

Mentenanța preventivă oferă multe avantaje importante, dar în secțiunea de mai jos o să dezbatem îmbunătățirea ROI-ului.

Calcul ROI mentenanță clasică

Calcul ROI downtime redus

Dacă sunteți familiar cu cheltuielile de mentenanță (incluzând orice combinație de echipamente, inventar, downtime, ore suplimentare sau costul în general), formula este relativ ușoară.

Exemplul vizează o perioadă de 3 ani. Bugetele anuale de mentenanță sunt de 400.000$ sau 1.200.000$ în cei 3 ani. Costul software-ului de mentenanță în această perioadă de 3 ani în acest exemplu este de 9.150$.

Estimările anuale de îmbunătățire a procentului sunt de 2%, 4% și 7% pe baza presupunerii că îmbunătățirile cresc printr-o utilizare mai performantă a software-ului de mentenanță.

Cu aceste procente de îmbunătățire, compania va ajunge la un ROI de 368% și o rambursare în doar 2,56 luni.

mentenanta preventiva

Cheia acestui model este de a calcula costul mediu pe oră când un echipament este oprit. De exemplu – dacă fabricați un produs și mașina care îl produce se defectează, nu mai puteți face acel produs.

  • Costurile de producție pierdute
  • Plata persoanei care monitorizează acest echipament – chiar dacă nu funcționează
  • Costurile cu tehnicianul/tehnicienii care trebuie să lucreze pentru a repara utilajul respectiv
  • Costul pieselor de schimb necesare pentru a remedia defecțiunea

De exemplu – aveți 10 echipamente de producție, fiecare rulând 15 ore pe zi. Istoric, echipamentul este oprit 5% din timp. Când echipamentul este oprit, cheltuiți 100$ pe oră (downtime pe oră).

Pentru acest exemplu, costul software-ului CMMS este de 5.000$.

Folosind aceste date, dacă puteți reduce timpul de oprire de la 5% la 4.5% – o reducere de doar 10 la sută față de nivelurile de downtime curente – ROI-ul după un an este de 22.375$.

Acesta este un profit peste costul software-ului. Dacă v-ați putea reduce timpul de oprire zilnic la 3,75%, economiile de costuri ar fi de 63.438$ pe an.

 

QLEAP KMR este o platformă software ce ajută la planificarea și organizarea activităților de mentenanță. Sistemul vine în ajutorul utilizatorilor deoarece platforma web în care a fost conceput suportă modificări și ajustări în funcție de specificul fabricii. Nucleul software-ului îl reprezintă cele trei tipuri generale de mentenanță:

Mentenanța corectivă / accidentală presupune înregistrarea tuturor defecțiunilor sesizate la nivel de utilaj. Acestea pot fi introduse direct, breakdown sau se parcurge un flux de aprobare: sesizare defecțiune, aprobare-calificare-alocare tehnician, rezolvare mentenanță.

Mentenanța preventivă/ planificată este realizată în funcție de planul de mentenanță și de frecvența intervențiilor. Pentru fiecare echipament se configurează lista de mentenanțe în funcție de periodicitate.

Mentenanța predictivă: modulul IoT preia parametrii de la senzori despre vibrații, temperatură, debit etc. ce se configurează cu interval de referință (range), astfel încât, dacă o valoare înregistrată nu se încadrează în interval, aplicația poate să programeze o mentenanță sau să transmită SMS și/sau e-mail. Preluarea orelor de funcționare direct din utilaj ajută la planificarea mentenanței preventive stabilită în funcție de ciclicitate (ore de funcționare).