Articole

Decizii de business bazate pe date: IoT pentru mentenanta predictiva

mentenanta iot

Tehnologiile IoT sunt din ce în ce mai comune în managementul unei clădiri de tip industrial. Pe scurt, IoT înseamnă interconectarea dintre dispozitive, de la smartphone-uri și laptopuri și până la termostate, și rețele, prin intermediul senzorilor. Când sunt conectate, astfel de dispozitive trimit, colectează și analizează date, făcând accesibile informații de interes în timp real. Datele sunt trimise într-o platformă cloud (un instrument SaaS) unde sunt analizate și întorc informații utile care permit mentenanta predictiva și proactivă a tuturor activelor din diverse industrii.

retea senzori iotCum este utilizat IoT în mentenanta predictiva

Numeroși senzori IoT sunt „puși la treabă” în procesul de mentenanta predictiva. Acești senzori ajută la detectarea, colectarea și stocarea datelor importante pentru urmărirea și monitorizarea utilajelor și a activelor din întreaga unitate. Să vedem cum funcționează.

Implementarea senzorilor

Tehnologia IoT are nevoie ca senzorii să colecteze date corecte ca să poată funcționa. Prin urmare, instalarea senzorilor este un pas necesar, deși relativ nu foarte complicat, pentru ca softul să poată colecta datele corespunzător de la echipamente.

Colectarea și analiza datelor

Senzorii implementați încep apoi să colecteze date despre comportamentul echipamentului. Datele colectate sunt trimise la un server cloud centralizat pentru analiza datelor. Ceea ce caută senzorii poate varia în funcție de echipamentul pe care sunt instalați să îl monitorizeze și de modul în care au fost programați. Pot măsura performanța echipamentului, temperatura, vibrațiile și alte valori relevante.

După ce datele colectate ajung în serverul cloud, sunt stocate și utilizate pentru a antrena algoritmii de învățare automată. Acest lucru va ajuta platforma de mentenanta predictiva să lucreze mai eficient.

Alerte și notificări

Cel mai mare avantaj al monitorizării în timp real este că sistemele de mentenanta predictiva IoT vă vor notifica cu promptitudine orice problemă apărută. Nu toate echipamentele cu senzori vor avea întotdeuna nevoie de reparații. Prin urmare, este important ca responsabilul cu mentenanța echipamentelor să verifice alertele.

Integrare cu CMMS

Istoricul reparațiilor poate fi integrat in CMMS. Toate datele culese de-a lungul timpului vă pot ajuta să obțineți informații utile despre semnele de defecțiune ale echipamentelor, astfel încât să puteți planifica mentenanța preventivă. De exemplu, dacă platforma sugerează că o temperatură ridicată este legată de o anumită

defecțiune la un echipament, puteți lua măsuri pentru a menține acel activ mai rece.

De asemenea, puteți urmări datele senzorului în timp real pentru a monitoriza starea curentă a tuturor echipamentelor. Acest lucru vă permite să accelerați viteza de reacție pentru a preveni problemele de siguranță și pentru a reduce timpii morți. Este, de asemenea, o modalitate de a monitoriza în mod proactiv activele critice care ar putea duce la întreruperi ale fluxului de lucru dacă problemele nu sunt rezolvate.

mentenanta predictiva

Inteligență artificală și învățare automată

Modelele predictive au nevoie de istoric de date pentru a evalua probabilitatea viitoarelor defecțiuni ale echipamentelui. Soluția de mentenanta predictiva IoT folosește inteligența artificială (AI) și învățarea automată (ML) pentru a realiza acest lucru.

După instalarea senzorilor pe echipamente și datele despre active sunt colectate pe o platformă cloud centralizată, algoritmii ML se antrenează pentru a detecta tiparele care apar de obicei înainte de oprirea activelor. Apoi, sistemul folosește aceste modele ca referință pentru a prezice rezultatele viitoare pe baza noilor date din timp real, pe măsură ce apar. De exemplu, dacă observă aceeași combinație de vibrații și temperatură care precedă când un alt echipament industrial se defectează, ar putea prezice că echipamentul care prezintă aceste semne este pe cale să funcționeze defectuos.

Beneficiile mentenantei predictive pentru business

  • Reducerea costurilor prin eliminearea timpilor morți: prin identificarea timpurie a posibilelor defecțiuni ale echipamentelor, este posibilă programarea mentenanței preventive și evitarea downtime-ului, reducând costurile operaționale și sporind eficiența procesului;
  • Durată de viață mai lungă a echipamentelor: cu mentenanta predictiva, managerii pot programa mai precis lucrările de revizie, reducând timpul de nefuncționare al echipamentelor și crescând disponibilitatea activelor;
  • Performanță îmbunătățită a echipei: dacă aveți mai multe echipamente funcționale și mai puține perioade de nefuncționare, atunci angajații pot lucra cu mai multă siguranță și eficiență, crescând productivitatea companiei.

Costul unui sistem de mentenanta predictiva este adesea ridicat, dar strategiile de mentenanță preventivă și run-to-failure nu sunt întotdeauna la fel de rentabile pe termen lung. Mentenanta predictiva este o investiție care se amortizează în timp. Utilizarea acestei soluții nu numai că permite companiilor să reducă cheltuielile, dar permite și creșterea veniturilor cu analize predictive prin extinderea timpului de funcționare al echipamentului.

Integrarea soluțiilor de mentenanta predictiva poate fi crucială pentru a rămâne competitiv și chiar pentru a depăși concurența. Aflați mai multe despre platforma QLEAP KMR dezvoltată pentru performanța echipamentelor.